Προφυλακίστηκε μόνο ο Λαγός – Ελεύθεροι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος

LAGOS
Την προφυλάκιση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, αποφάσισαν οι ανακριτές και ο εισαγγελέας στο κτήριο 6 της Ευελπίδων.

Για τους υπόλοιπους συλληφθέντες βουλευτές, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχo, αποφασίστηκε να αφεθούν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους.
Οι περιοριστικοί όροι

Στους Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο επεβλήθη ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη επεβλήθη και χρηματικό πρόστιμο της τάξεως των 50.000 ευρώ.

Δικηγόρος Κασιδιάρη: Συγχαρητήρια στους δικαστές που στάθηκαν απέναντι σε σκοπιμότητες

«Είναι μια απόφαση σταθμός για την ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε προ ολίγου ο δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος συνεχάρη τους «Έλληνες δικαστές που στάθηκαν απέναντι σε σκοπιμότητες». Επίσης, σχολίασε ότι η απόφαση φανερώνει ότι η δικαιοσύνη φροντίζει για τη «διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών».

Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών στελεχών

Την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη και την νευραλγική σημασία του να τηρηθεί και να εφαρμοστούν οι κανόνες δικαίου και η ισχύουσα νομοθεσία υπογραμμίζει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών στελεχών και των εκπροσώπων κομμάτων που σχολιάζουν το αποτέλεσμα της ανάκρισης των τεσσάρων κατηγορουμένων βουλευτών της νεοναζιστικής οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα:

Αλ. Τσίπρας: Ιδεολογική, πολιτική και ηθική η μάχη ενάντια στο ναζισμό

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την ελληνική Δικαιοσύνη. «Η προσπάθεια να εξαρθρωθεί το ναζιστικό εξάμβλωμα, είναι μία ιδεολογική, πολιτική και ηθική μάχη που έχουμε να δώσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα, αλλά μία εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική τη σύλληψη μελών της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της ανάπτυξης του φασισμού είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα των ακραία φιλελεύθερων και βάρβαρων πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Σ. Κεδίκογλου: Δεδομένο και αρραγές το μέτωπο απέναντι στο ναζισμό

«Το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο απέναντι στο ναζισμό και τους εκφραστές του είναι δεδομένο και αρραγές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στην ποινική προδικασία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. «Η ποινική προδικασία είναι μόλις στην αρχή της και δεν χρειάζεται να γίνει κανένα σχόλιο», σχολίασε.

Α. Παπαμιμίκος: Δική μας δουλειά η πολιτική αντιμετώπιση

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι τα συγκεκριμένα θέματα αφορούσαν, αφορούν και θα συνεχίσουν να αφορούν τη Δικαιοσύνη, η οποία κάνει τη δουλειά της», δήλώνει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, σχετικά με την ποινική προδικασία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και προσθέτει:

«Δική μας δουλειά είναι να αντιμετωπίσουμε πολιτικά τα αίτια και τις αδυναμίες που τροφοδοτούν τη βία, από όπου κι αν προέρχεται, όποιον και αν στοχεύει. Ο αγώνας εναντίον της βίας και του νεοναζισμού δεν σταματά. Θα τον συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Π. Σκουρλέτης: Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες δικαίου

«Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε μπροστά μας η ανάκριση και η τοποθέτηση του εισαγγελέα για τον Μιχαλιλιάκο», δήλωσε προ ολίγου στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάκρισης τν τεσσάρων κατηγορούμενων βουλευτών της Χρυσής Αυγής που αφέθηκαν ελεύθεροι, νωρίτερα.

Σημείωσε δε ότι το γεγονός πως οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν «ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι, είναι ακόμη υπόδικοι».

Τέλος, υπογράμμισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργήσει με βάση τις αρχές και τους κανόνες κράτους δικαίου».

Φ. Κουβέλης: Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής – Η εφαρμογή του νόμου πρέπει να δώσει απάντηση

«Το γεγονός ότι δεν εκρίθησαν προφυλακιστέοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρωμένη την κρίση της δικαιοσύνης», δήλωσε νωρίτερα σήμερα, στο στο Real FM και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. «Από την πρώτη στιγμή έχω υποστηρίξει ότι η νομιμότητα, η εφαρμογή του νόμου είναι εκείνη η οποία πρέπει να δώσει απάντηση στις όποιες ενέργειες χαρακτηρίζονται εγκληματικές με αναζητούμενα βέβαια τα στοιχεία και πάντοτε με την απόδειξη που απαιτεί ο ποινικός μας πολιτισμός, ο ποινικός μας νόμος», εξήγησε και συμπλήρωσε: «Η κρίση της δικαιοσύνης είναι εκείνη η οποία θα διαπιστωθεί είτε με μια ενδιάμεση διαδικασία δηλαδή με δικαστικό συμβούλιο ή με την κρίση του δικαστηρίου. Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολή ποινής, η προφυλάκιση είναι ένα μέτρο για την αποτροπή άλλων γεγονότων δηλαδή η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων εάν είχε θεωρηθεί ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ή αν κάποιος είναι ύποπτος φυγής».

Όσον αφορά το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την επιλογή των ανακριτών, επέμεινε ότι «από την πρώτη στιγμή ότι η νομιμότητα, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι η απάντηση σε όποιον παρανομεί και σε όποιον θέλει να προωθεί τον εκφασισμό της κοινωνίας. Και αυτή η νομιμότητα δεν υπηρετήθηκε, δεν υπηρετήθηκε για παράδειγμα με την έγκαιρη κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, δεν υπηρετήθηκε όταν παρά πολλοί φάκελοι είχαν βρεθεί στο χώρο της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης και δεν είχαν ερευνηθεί, όταν δεν είχαν ερευνηθεί στην κατάλληλη στιγμή με ψυχραιμία και νηφαλιότητα η οποία έπρεπε να υπάρχει καταγγελίες οποίες υπήρξαν, εγώ δεν θα πω κάτι που ο ίδιος γνωρίζω αλλά που το πληροφορήθηκα. Η έκθεση της συνηγόρου του πολίτη», επεσήμανε, «καταγράφει πολλές περιπτώσεις υποθέσεων να λιμνάζουν στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και να μην έχουν ερευνηθεί και οι οποίες είχαν αναφορά σε τέτοια γεγονότα».

Θ. Μαργαρίτης: Δεν έχουμε ολοκληρωμένη κρίση της δικαιοσύνης

Το γεγονός ότι αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις κατηγορούμενοι «δεν σημαίνει ότι έχουμε ολοκληρωμένη κρίση της δικαιοσύνης», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά το μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θόδωρος Μργαρίτης. Τόνισε δε ότι «προφανώς, ο δημοκρατικός πόλος παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις». «Στην ουσία της αντιμετώπισης της εγκληματικής συμμορίας πρέπει να περιμένουμε τη δίκη», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «στα θέματα ΧΑ και φασισμού είμαστε στην άλλη πλευρά».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «στην συγκεκριμένη περίπτωση χρειαζόταν καλύτερη στάση από πλευράς της κυβέρνησης για το δέσιμο των υποθέσεων και περιμένουμε την ίδια τη δίκη. Η προφυλάκιση δεν είναι προκαταβολική ποινή για ό,τι αποτέλεσμα βγάλει η δίκη», κατέληξε.

Τ. Κουίκ: Οι αρχηγοί των κομμάτων δεν έχουν ενημέρωση

«Εμπιστευόμαστε» τη δικαιοσύνη, δήλωσε πριν λίγη ώρα στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. «Αφήνουμε τις εξελίξεις να τρέχουν, αλλά περιμένουμε αν μην τι άλλο να έχουμε μια ενημέρωση. Οι αρχηγοί των κομμάτων δεν έχουν ενημέρωση», τόνισε. Επιπλέον, ανέφερε ότι από όποια «νομοθετική πρωτοβουλία φέρει η κυβέρνηση, θα την ψηφίσουμε μόνον εκείνες που είναι με βάση το Σύνταγμα».

Επιπλέον, στις 14:00 συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί επί του ζητήματος και ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s